Vegán Sütőtök Tekercs
~glutènmentes

2021.10.12

Elkészítési idő 30 perc ( ha van sütve tök, sajnos a sült tök kb 1,5-2 óra pluszba de szerencsére nem igényel sok oda figyelést). 
Nehézség: közepes, inkább könnyű 

Miért érdemes elkészíteni 

A motivációm, az Október szerelme. Egyszerűen lenyűgöz a sok szín és a rengeteg változás. Alapvetően én nem vagyok vegán, de sok vendégem az, vagy csak étel intoleranciával  küzd. És amikor megláttam ezt a receptet akkor tudtam na ez az amit kerestem az őszben. Az amerikai receptekkel mindig bajlódom egy picit mert lehetetlen összetevőket, liszt keverékeket használnak amiket nekünk sokszor esélyünk sincs beszerezni. Azért nem valami gluténmentes lisztkeveréket választottam, mert sok esetben megfigyeltem, hogy a lisztkeverékekben stabilizátorok, néha tartósítószer és különböző mesterséges adalékanyagok is fellelhetőek. A barna és rizs liszt egy-egy arányban nekem működött és így biztos vagyok benne mit eszek meg. Nem mellesleg mind a két lisztet belehet szerezni bio minősítésben, és a kókusz virág cukor is, sőt kifejezetten ajánlom, hogy bio boltban kimérős verzióban vegyétek meg. Nem csak környezet tudatosabb de olcsóbb is. 

Puha piskóta élmény tojás nélkül. 

Mascarpone hatás tejtermék nélkül. 

Nem igényel nagy kézügyességet. 

Hozzávalók

Mivel ez egy amerikai recept ezért vannak olyan dolgok amik nálunk nem kaphatóak pl sütőtök krém .. így a pontos víz mennyiséget sem tudom leírni, csak hozzá vetőlegesen. A sütőtök és az almapépé lesz ami, a tojást helyettesíti a tésztában. 

A PISKÓTA : 

  1. 150 g sütőtök pép. ( kb 130 g sütőtök és 20 ml víz az egy turmixban össze dolgozva ... a képen látszik mennyire kell krémesnek lennie. Egy biztos nem folyik inkább kanalazni kell.) 
  2. 150 g alma pép- egy nagy piros alma. Elkészítése a lentiekben. 
  3. 1/2 teáskanál sütőpor ! (ugyan ennyi szóda bikarbóna is kellene bele de nekem nem volt itthon és szép lett a piskóta ) 
  4. 75 g kókuszvirág cukor, én ezt használtam de barna cukrot is tehetsz bele 
  5. 75 g fehér rizsliszt 
  6. 75 g barna rizsliszt 
  7. 50 g cukornak megfelelő süss ina édesítőszer- ez egy nagy kupaknyi ( lehet benne több cukor is, de én nem szerettem volna teljesen cukorral készíteni. Az eredeti recept ehhez a mennyiségű liszt és tök keverékhez 150 g cukrot ír. ) 
  8. 1 teáskanál fahéj ( lehet bele tenni mézeskalács fűszer-keveréket is de én nem szerettem volna elnyomni a tök ízét ... végül is semennyire se lett tök íze így se, de nekem elég volt bele a fahéj mint fűszer.) 

A VEGÁN KRÉM: 

  1. 80 g vegán vaj 
  2. 150 g Dr. Otker vegán krém 
  3. 3 ek porcukor 
  4. 1/2 teáskanál vanília aroma. 

Elkészítés

Kivesszük a vegán krémet és a vajat a hűtőből, mert azt szoba hőmérsékleten kellene felhasználni. 
Előmelegítjük a sütőt 190 C fokra és hőlégkeveréses funkcióra állítjuk. 

A piskótához való alma pépet elkészítjük. Az almát meg kell hámozni majd a nagy lyukú reszelőn lereszelni egy leveses tányérba vagy mélyebb edénybe. Kb 4 cent vizet mérünk rá ez egy feleses pohárnyi. Ezt követően tudom- tudom lusta megoldás 2 percre betettem a mikróba, hogy megfőljön. Az első adagot sült almából készítettem és az nem sikerült jól, úgyhogy én a mikrós változatra esküszöm. A mikró után mehet az aprítóba vagy turmixba és kész is a CUKROZATLAN friss almapép. Ebből mérünk 150 grammot a keverő edényünkbe. 
Ehhez hozzá mérem a liszteket, sütőport, cukrot, édesítőszert, fahéjat, és a sütőtök pépet is. 
SÜTŐTÖK PÉP: hasonlóan készül mint az almapép, a sütőben megsütött sütőtököt, kikanalazzuk a héjából az aprítóba vagy a turmixba nem kell sok egy kisebb sütőtök 1/4-e sem ! Majd egy feleses pohárnyi vízzel meglocsoljuk, lepépesítjük és ebből a masszából is 150 grammot mérünk a keverő edénybe. 
A piskóta hozzávalóit egy habverővel összedolgozzuk és egy gumi spatulával vagy habkártyával elsimítjuk a sütőpapíron úgy hogy egyenletesen téglalap alakú legyen. 
CSAK  15 PERC SÜLÉSI IDŐ KELL NEKI ! 190 C

A sülés után a sütőpapírral együtt leemelem a serpenyőről és egy rácson hűtöm ki. Ha nincs rácsod használd a sütőben a grill rácsot, ha az sincs a pultra helyezett késekre téve tudod levegőztetni az alját. Ez egy fontos lépés ha benedvesedik az alja nem fog lejönni a sütőpapírról. 

A krém : 
A Vegán vajat habverővel habosra keverem, hozzá adom a vegán krémet, porcukrot és vanília aromát. Habverővel össze dolgozom és a hűtőben pihentetem amíg kihűl. 

Összeállítás: 
A sütőpapíron lévő piskótát megkenjük a krémmel és a sütőpapír segítségével feltekerjük. Majd a sütőpapírba burkolva szorosan rúd alakban becsomagolva vissza tesszük a hűtőbe 1-3 órára hogy szépen lehessen szelni. Éles késsel, melynek a pengéjét bevizezzük könnyedén tudjuk szelni. friss porcukor szórással és fahéjjal is megszórhatjuk fogyasztás előtt.