Vegán Chia-Banános-Csoki Torta , hozzáadott cukor nélkül

2021.03.09

Elkészítése 30 perc , pihentetés 24 óra 
Szükséges 16-20 cm tortaforma 

Tészta : 
-200 gramm Glutén mentes zabpehely ( vagy zabpehelyliszt) 
- 2 ek méz 
-3 ek kókuszzsír 
-3 ek kakaópor 
-50 gramm cukornak megfelelő süssina folyékony édesítőszer(egy kupak) 
- 100 ml kókusztej vagy mandula vagy soya 

Krém alap : 
-1 konzerv teljes zsíros kókusztej 
- ugyan annyi (egy konzervnyi) kókusztej / mandulatej 
- 2 ek datolya vagy juhar szirup
-1 csomag agar-agar (10 gramm)
 -100 gramm cukornak megfelelő süssina folyékony
- vanília aroma

Krém BANÁNOSA:
-2 banán 
- 3 ek kakaó por 
- 1/2  csomag agar agar 
-10-20 gramm cukornak megfelelő süssina ( kevesebb mint fél kupak)
- vanília aroma 
-6 -10 ek növényi tej 

A roppanós csokoládé borításhoz :
-1/2 tábla vegán csoki (sima étcsoki ami nem tartalmaz tejet,tejport és glutént )
-1 ek kókuszzsír

Elkészítés 
A tészta sütés nélküli így az alapanyagokat csak össze kell keverni egy tálba és a formába nyomkodni. A tejet fokozatosan adjuk hozzá. A tészta állagra olyan lesz mint a hideg gyurma, ha töredezik apró darabonként akkor folyadékot vagy zsírt (kókusz) igényel a tészta amit apránként adj hozzá. Kóstold meg nyugodtan hogy elég édes e az ízlésednek. Mivel nem igényel sütést így fogyasztható a tészta már most. Az alapot fellehet dobni aszalványokkal, csoki reszelékkel, tört magvakkal vagy akár liofilízalt gyümölcsökkel. 

Krém alap: 
Az alap krém összetevőit egy edénybe összekeverjük, nem szükséges hozzá robot gép. Majd felforraljuk és egy percig főzzük forrás után. Mielőtt a tésztára öntenénk egy 20-30 percet pihentetjük. 

Banános- Csokis krém: 
A banánt(nem mindet hagyunk felet és azt darabokba a végén elkeverjük benne) pépesítjük én egy dupla pengés pürésítő konyhagépet használtam a célra. Majd a többi összetevőt hozzá dolgozzuk és rárétegezzük a fehér chia részre.  

Roppanós csóki 
Vízgőz felett összemelegítjük a csokoládét és a kókuszzsírt, sűrű kevergetés mellett és a torta tetejére öntjük. 
24 órát pihentetjük. 


A robbanós csokit forrósított késsel tudjuk szépen szelni!