SUPERFOOD SALÁTA

2021.03.12

Elkészítés: közepes- nehéz 60-120 perc LAKTÓZ-GLUTÉN MENTES , VEGÁN VERZIÓ IS 

Bevezetés 

Ezt a receptet egy igazi sztár séftől vettem. Elsőre nem szerettem bele, de ahogy néztem néztem egy igazi kincs lett. Az eredeti recept:
 
https://www.facebook.com/S.Henssler/posts/277951097026913 

Kicsit alakítottam rajta például bolti mangó chutney helyett én készítettem (mivel itthon nem lehet ilyet kapni ...) illetve a lila káposzta egy részét megsütöttem. Na de akkor vágjunk is bele.
MITŐL LESZ EGY ÉLELMISZER SZUPER ? Sok helyen lehet olvasni szuper ételek, szuper élelmiszer... olyan ételek kapják meg ezt a kitüntetést amelyek hasznos ásványi anyagokat,vitaminokat tartalmaznak és ezek többnyire természetes formátumban nem feldolgozott verzióban kerülnek a tányérra . Ebben az ételben ilyenek lesznek a....
- Aszalt: sárgabarack magas A vitamin tartalma miatt és öregedést gátló hatásai is jelentős  
- Avokádó: 20 féle vitamint tartalmaz de a legkiemelkedőbb a K vitamin tartalma, csökkenti a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő hatású....
-Dió: A-E és B-C vitaminbagazdag--> magas ásványi anyag tartalma- magnézium, kálium, fluor ... teszi különlegessé. Támogatja az agyműködést és a koncentrációt.
-Lila Káposzta: benne  található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Glukozinolát-tartalmuk miatt a káposztafélék fogyasztásával a tüdő-, gyomor-, vastagbél- és végbélrák kockázata csökkenti.
- Csicseriborsó: Szintén a magas antioxidáns és vitamin tartalma miatt segít  rákos megbetegedések kialakulása elleni védekezésben. Magas a növényi fehérje tartalma ami kedvező a hormonháztartás és az izomzat tekintetében. Sőt magas E vitamin tartalmának köszönhetően kedvezően lép fel a depresszió ellen is.
-Mangó:  gyümölcsök királya, köszönhetően széles spektrumú vitamintartalmának 
-Batáta/édes burgonya: Magas magnézium tartalma segít az izomgörcsök ellen, segíti az emésztést és szintén magas az antioxidáns tartalma. 
-Áfonya/ Blueberries : Magas antioxidáns tartalma miatt véd a rákos megbetegedések kialakulásával szemben, serkenti a kollagénszintézist - tehát a bőr regenerációs képességét is javítja így a ráncok kialakulása ellen is jótékonyan hat. 

Ez már sok is ahhoz hogy meggyőzzem magam ezt kell csinálnom ebédre vagy vacsorára . 

Hozzávalók - 5 adaghoz 

  • 1 kis fej lila káposzta ( 3/4 - része a kis fejnek is ) 
  • répa csíkok ( elhagyható) 
  • friss petrezselyem (sajnos nekem szárított volt) 
  • citrom 2 db 
  • mangó 1 db 
  • Avokádó 2 db 
  • csicseriborsó 300 gramm vagy egy konzerv 
  • áfonya egy kis marék 
  • dió egy kis marék 
  • batáta 3 db ( én 2 db batátát és 4 kisebb lila burgonyát használtam de teljesen lényegtelen a színe milyen lila lesz a káposztától) 
  • aszalt sárgabarack 6 db 
  • só, cayen bors, szerecsendió , rozmaring , barna cukor 
  • LAZAC ! FRISS 2 steak ( vegán verzióban ez az egy alapanyag nem kell :D ) 

Elkészítés 

1. Lépésként felkockázom az édes krumplit avagy batátát 1*1 cm pici apró kockákra. Extraszűz olivaolajon vagy kókuszzsíron megpirítom--> ezt követően sütőpapírra teszem sózom és megszórom rozmaringgal. Kb 40 perc sütést igényel 170 °c -on . 
2. Elkészítem a Mango chatneyt. A mangót 2 evőkanál vízzel pépesítem és egy lábasba teszem, hozzá adok 2ek. barna cukrot egy kis cayen borsot és szerecsendiót. Lassan főzöm, amíg sűrű lekvárt nem kapok kb 30-40 perc . 
3. Felszeletelem a káposztát vékony pálcákra. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megtenni ha elsőnek elnegyedeled a torzs része felől. Majd a torzsa részt megtámasztod és a másik végétől elkezded olyan vékony szálakra vágni amilyenre csak engedi a kezed és a késed tehetsége.  Ha lesznek benne nagyobb darabok egyszerűen csak dobd ki. 
4. Na én itt tértem el ugyanis az alap recept teljesen nyersen használja fel a káposztát, én pedig a felét megdinszteltem a sárga répával és a petrezselyemmel. Egy kis olajon megfuttattam majd pároltam. 
5. Ha az avokádó picit éretlen a még meleg dinsztelt káposztához keverd hozzá és az kicsit segít a puhaság elérésén, azonban ha puha akkor a nyers káposztához. Az avokádót én felezve a héjában szoktam felkockázni. 
6. Hozzá adjuk a csicseriborsót lecsöpögtetve. 
7. Amennyiben kihűlt a párolt és a nyers káposztát összekeverem, mehet bele a csíkozott aszalt sárgabarack és a dió. 
8. Jó alaposan megsózom! Az áfonyát villával összetöröm és a salátához adom. 
9.  A lazacot megtisztítom ( vegán verzióhoz egyszerűen nem teszek bele lazacot :D ) ... mivel nyersen kerül bele fontos hogy nagyon tiszta legyen minden részt ami nem gyönyörű rózsaszín levágok a húsról. Majd a sushi világában látható vékony szeletekre vágom. A steak haldarabot elsőnek a gerinc mentén a felező vonalnál megfelezek majd haránt irányban felszelem. 
10. A mangó chatneyba belenyomom a 2 db citrom levét.
11. A megsült és kihűlt édesburgonyát belekeverem a salátába. 
12. A lazacot is belekeverem a salátába ha kell még picit sózom ... 
13. TÁLALOM  ! 

Isteni finom, igazi friss élmény, különleges ízvilága magával ragad. 
Csak ajánlani tudom. 
Készítsd el, és küld el instagrammon @Biankacoach vagy jelölj meg a posztban, storyban !