
Fitt rakott Karfiol, 30 g ch
Olyan népszerű oda rakni ismert ételek elé azt a szót " FITT" vagy "EGÉSZSÉGES" "LOW CARB"--> de ezek után jó lenne, ha tényleg fitt is lenne az a recept.
Jelen példában egy kicsi alakítással, máris sokkal tudatosabb ebéd kerülhet az asztalra. Sok diéta ott vérzik el, hogy a mennyiségek nem jók. Az alap elképzelés, a hozzá állás a szuper, de az ördög a részletekben rejlik, és azok a fránya grammok... azok fontosak. Vegyünk egy egyszerű példát: tegyük fel, hogy diétázok és nincs sok kedvem agyalni a menün, ezért csirke-rizs-saláta kombinációt készítek magamnak. Beleszedek az ételesbe valamennyi rizst, tegyük fel 200 grammot főzve (egy átlagos kifőzde olyan 250 grammot tesz a főétel mellé) az olyan 60 gramm ch és mellé teszek egy nagy szelet csirkemellet, ami 120-130 gramm kb 30 g fehérje, majd mivel a rizzsel és a hússal egészen jól lakom, mintegy 50 gramm saláta is elég hogy azt érezzem " igen tettem magamért, szuper egészséges vagyok", és ez így még igaz is, szuper egészséges, DE NEM FOGOK TŐLE FOGYNI ! És hogy miért nem? Mert 120 gramm rizst kellet volna szednem és 150 gramm zöldséget így a ch majdnem a fele lenne, míg az értékes fehérje ugyan annyi maradna. Szénhidrát helyett a rostgazdag salátával laknék jól, és még az emésztőrendszeremnek is jót tenne. Tehát látható, hogy egy jó elképzelés is okozhat diéta zavart, ha a mennyiségekkel nem vagyunk tisztában .
EZÉRT HOZTAM EGY KISZÁMOLT RECEPTET !
Azért is lesz fitt ez a recept, mert egyrészt több hús lesz benne mint rizs, másrészt pedig zsírszegény húsokat választottam, alacsony zsírtartalmú tejszínt, tejfölt, joghurtot és light sajtot.
6 adag elkészítéséhez
- 200 gramm rizs
- 400 gramm marha darált hús ( 10% )
-500 gramm pulyka darált hús 7%
- 200 ml 10% tejszín
- 150 gramm light trappista
- 1 kis doboz 12% tejföl 125g
-1 kis doboz 3% joghurt 125 g
- 1 vörös hagyma
-1 fej karfiol
-2 gerezd fokhagyma
- só
- színes vagy fekete bors
- petrezselyem zöld
- cayen bors ízlés szerint, jobb mint a csili mert kellemesen csípős és kihozza az ízeket nem pedig domináns csípős ízt ad.
1. A 200 gramm rizst, 300 ml vízzel 3/4 készre pároljuk
2. A karfiolt sós vízben megfőzzük. Előtte rózsáira szedjük.
3. A vöröshagymát finomra vágva 1 ek. olívaolajon lepirítjuk, majd a marha húst rátesszük és pár perc múlva a pulykát is. Már most sóval, borssal, petrezselyem zöldjével fűszerezzük.
4.Amikor kész a hús bele aprítjuk a 2 gerezd fokhagymát ( amennyiben nem szereted nyugodtan hagyd ki vagy fokhagyma porral is helyettesítheted annak kicsit lágyabb az íze és kiszámíthatóbb 2 csipet elég).
5. A joghurtot és a tejfölt egy tálban össze keverjük, sóval és borssal kellemes ízűre fűszerezzük.
6. A sajtot lereszeljük, amennyiben szeletelt light sajtot sikerült venni egy gonddal kevesebb.
7. Egy hőálló tálba tesszük a rizs felét. Erre rászedjük az összes húst. A harmadik réteg a rizs másik fele, ennek a tetejére kerül a 4. réteg azaz a főtt karfiol. Van aki úgy szereti, amikor a rózsák szépen kiemelkednek, én pedig össze szoktam kézzel kicsit nyomni hogy egy szintbe legyen. ezt leöntjük a tejszínnel, ettől tovább fől a rizs és jó szaftos lesz a végeredmény. Mivel a tejszín lefolyik az edény aljába, a tetejére kenjük a joghurtos- tejfölös krémet. A sajt még várhat !
8. Alufólia segítségével lezárjuk vagy ha van az edénynek teteje akkor azt használva 30 percet 185 Celsiuson sütjük.
9. Óvatosan kivesszük, lekerül a tető és rákerül a sajt. Még 20-30 percet sül tető nélkül a felesleges folyadék elpárolog és a sajt szépen rápirul.
10. Hagyjuk egy picit hűlni, majd 6 egyenletes kockára felosztjuk.
MAX. ~30-32 gramm SZÉNHIDRÁT
~41-42 gramm FEHÉRJE
~20 gramm ZSÍR
Az egy étkezésre jutó zsír aránya még így is, hogy trükkökhöz nyúltunk kicsit magas, ez is jól szemlélteti a hagyományos konyha mennyi rejtett zsírt rejt. Ez 20% tejszínnel és 20% os tejföllel, illetve hagyományos 20-30% os darált hússal adagonként 40-50 gramm zsírt is rejthet.