Glutén Laktóz Mentes Proteines Charlotte Torta

2021.02.24

Fokozat: haladó , elkészítési idő 1 óra ( pihentetéssel együtt 2 ) 


Hozzávalók

Piskóta
-6 tojás
-120 g rizsliszt
-50 g cukornak megfelelő édesítőszer ( Süssina folyékony 1 kupak)
-sütőpor
Krém :
-1 konzerv (400ml) Light kókusztej (5% zsír) ha nincs light akkor sima és csak a felét használd fel a kókusztejből pedig duplát , vagy hasznád fel az egészet és hagyd ki az egy doboz vegén krémet
-1 konzerv cukrozatlan kókusztej ( a kókusz tej dobozba van de a konzervet használom mérő edénynek tehát 400 ml)
- 125 g cukornak megfelelő édesítőszer (Süssina folyékony 2,5 kupak)
-1 dobod Dr. Otker vegánkrém
-1 tábla Laktóz, Glutén mentes étcsoki ( amit én használok az nyomokban tartalmazhat laktózt de ez csak azért van rajta mert olyan üzembe készül ahol tej csokit is gyártanak a keresztszennyeződés nagyon kicsi esélyét látom )
-fél csomag habfix vagy agar agar
-4 ek jó minőségű holland kakaó por
-4 ek rizsliszt
-60 g ízesítetlen szójafehérje
1 doboz fagyasztott málna (fontos!)

Elkészítés

Piskóta :
A hideg tojásokat szétválasztom. A fehérjéket kemény habbá verem, a sárgáját az édesítőszerrel és a sütőporral krémesre habarom. A tojásfehérjébe beleforgatom a sárgáját és beleszitálom a 120 gramm rizslisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát és gondosan elegyengetem. A sütő 180 Celsius fokon alsó.felső ha lehet hőlégkeveréses funkción, előmelegítve várja a piskótát- amelyet 10 perc alatt készre sül. Majd pihentetjük.


Krém:
Egy tapadásmentes fazékba öntöm a konzerv kókusztejet (zsírosabb), és a fele normál kókusz tejet. A normál kókusztej másik felével csomómentesre keverem a kakaóport és az édesítőszert. Majd a fazékba öntöm és lassan forralom. Forráspont előtt hozzá adom a felaprított étcsokoládét és csomómentesre keverem. Forráspont környékén bele szitálom a ek rizslisztet és csomómentesre keverem. Egy tálba öntöm és összedolgozom a vegán krémmel és a habfixálóval.... Amikor már hűlt egy kicsit bele szitálom a fehérjeport és csomómentesre keverem, ettől még jobban besűrűsödik. Pihentetem 1 órát hidegen .
Tekerés :
A piskótát vékonyan megkenem csokikrémmel és feltekerem mint a bejglit. Vékony szeletekre vágom. Egy tálat folpackkal kibélelek és a tekercseket szorosan belehelyezem. Fontos hogy vékonyan vágjuk mivel a végén a tetejére is kell hagyni piskótát. Miután kibéleltük beleöntjük a krém felét és belehelyezzük a lecsöpögtetett málnát a közepébe. Ez a momentum nagyon fontos mivel a málna és a csoki nagy jól kiegészítik egymást és még krémesebb lesz a végeredmény. Ezt követően ráhalmozzuk a maradék krémet ( fog egy pici kimaradni). Amikor megtelt a tál befedjük a "torta" alját is piskótával és lefedjük alufóliával → 24 órát pihentetjük hűtőben és gyönyörűen szelhető. Tipp a kimaradt krémet elteheted és amikor kiveszed a tekercs tortát be burkolható vele , nem úgy mint én aki megette a tálból → ezért az enyémen zero csoki szirup van :D


Kcal becslés

8 szeletre vágva
1 szelet : 30 gramm szénhidrát , 15 gramm zsír, 16 gramm fehérje
319 kcal
Nyugodtan tehetsz bele 100 gramm szójafehérjét nem ront az ízén picit sűrűbb lesz a krém akkor kb 20 gramm fehérje lesz egy szeletbe.
Ideális egy "köztes étkezésnek" tízórai vagy uzsonna.